Skånska Smaker

Skåne är en landsända som sedan långa tider varit känd för sin mat, sina ålagillen, sina äppelodlingar men framförallt för sina duktiga kockar. De arbetar varsamt med att förädla de skånska mattraditionerna och att utveckla smakerna. Det finns många smaker som är de typiskt skånska.


Den sötsura 
Ta en del av den skånska ättikan som framställs på flera håll i Skåne. Råvaran är den skånska bokskogen. Ta därtill två delar socker som även det tillhör en av de mest skånska produkterna. Lägg därtill tre delar vatten som omger Skåne från tre håll; Öresund, Södra Östersjön och Hanöbukten. Då får du inläggningslag för sill, gurka och annat gott. Den sötsura smaken kommer från ättikans giftermål med sirapen och finns med i brunkålen, bruna bönorna, svartsoppan och i många andra skånska rätter.

Den kryddiga 
Vad vore snapsen Skåne utan kummin? Vad vore kavring utan denna brödkrydda? I många kålrätter återfinner vi kummin som en accent. Liksom i ganska många ostar. Kummin hör till den skånska maten; till brännesnudan dvs fläsk och grönsaker, till det grova brödet… Till andra etablerade kryddor i den skånska maten hör timjan (till ärtsoppan), körvel och dragon.

Den starka 
För många är skånsk senap det enda rätta. Den har kraft och styrka och är en viktig del av den skånska matkulturen. Senap växte tidigare vild vid alla skånska gårdar. Skånsk senap kan få håret att resa sig i nacken. Mest av välbehag men också av dess styrka. Den hör ärtsoppan till, och lutfisken. Ett av de mest intressanta tillskotten på den skånska mathimlen är senapsolja, en mild och aromrik olja.

© skane.com 2018