Skånska Råvaror

Från trädgårdar, åkrar och hav. Till Skåne kommer våren först. Det är Sveriges köksträdgård och härifrån kommer många primörer och kvalitetsråvaror. Här växer det i den rika myllan och det varma jämna klimatet lämpar sig utmärkt för odling och uppfödning. Mycket av det präglar också menyerna på krogarna. Skånska Matupplevelser följer säsongerna och hit hämtas allt som är närodlat och frambringat med hög omsorg och känsla för kvalitet. Kockarna i Skånska Matupplevelser ställer höga krav och vet precis vad de vill ha. Det märks på resultatet.


Den bästa fisken
Fisksäsongen börjar med att stenbiten släpper för att snart hamna i sopptallrikarna runt om på borden i Skåne. Strax därefter kommer horngäddan som med sina ljusgröna ben gärna avnjutes inkokt.

Sillen skapade tidigt välstånd i skånska småsamhällen. Limhamn, Viken, ja många är byarna som hämtat sin utkomst i det rikliga sillfisket. Skånsk sill hör till bordets absoluta fröjder.

Ålen är en skånsk specialitet som äts mest på sensommaren och hösten. Gärna på gillen där den serveras i många former. Den nya ålen är den odlade blankålen som också den är en skånsk specialitet.

Fågel 
Gås och andra fjäderfä hör till den skånska matens djupaste rotsystem. Idag återfinner vi majskycklingen på alla landets toppkrogar, tack vare sin fina smak och saftighet.

Svamp, grönsaker och rotfrukter
Karl Johan-svampen är en mycket uppskattad svamp i den skånska maten. Den har nästan samma betydelse här som i Toscana.

Grönkålen är en mycket näringstät kål som uppskattas främst i nordvästra Skåne. Där gör man gärna långkål med sirap i till jul.

Den skånska, sandiga jordmånen har på sina ställen blivit en ypperlig utgångspunkt för sparrisodling, såväl den vita som den gröna. En primör som har fått en allt större betydelse för det nya skånska köket.

Potatisen tillhör en av de mest kända skånska råvarorna. Du möter den i Bjärebygdens färskpotatis, i många av våra olika snapsar och i nästan all pommes frites du köper.

Jag vill opp, sa rabarberknopp. Och det sker som regel i slutet av april. Rabarbern är en utmärkt ingrediens till bakverk, pajer, soppor, såser, safter, sylter och marmelader. Nästan Skånes första primör, strax efter nässlorna.

Frukt och bär 
De skånska äppelodlingarna är vida berömda. Ett behagligt klimat med jämn temperatur och många ljusa timmar ger en aromatisk och söt frukt som i ett otal sorter är en utmaning för skånska kockar. De skånska björnbären är också kända för sin saftighet och fina arom.

Drycker 
Bäska Droppar kommer från malörten som på sensommaren plockas på de skånska stränderna. Kryddväxten ger snapsen som namnet antyder en besk smak med en viss rondör.

Mineralvatten har av hävd druckits i Skåne av många skäl. Numera mest för att det är uppfriskande, gott och en fin törstsläckare. Ett utmärkt alternativ som måltidsdryck.

Kött 
Viltkött hör den skånska maten till. Hjortar, rådjur och numera vildsvin liksom även vildand och fasan hör till det skånska köket, och så naturligtvis julharen i december.

Gris och nötkött har länge varit givna inslag på de skånska borden. Fläskkött är bland det mest skånska man kan tänka sig liksom nötköttet i den skånska kalopsen.

Korv och charkvaror hör också till den skånska maten. Lundaknaken eller spickeskinkan, vi möter skånsk kokkonst i de mest skiftande former.

Bröd 
Surdeg ger det grova brödet en saftighet och en fin smak. Det liksom kavringen hör till den utvecklade skånska matbrödskulturen. Stenungsbakat bröd har länge tillhört det ursprungligt skånska och är nu återigen på frammarsch. De enkla skånska madarna har sin motsvarighet i smörrebröden på andra sidan Öresund.

Det mest skånska är ändå spettekakan som också följt med skåningen i livets alla skiften. Barndop, bröllop och gillen av många olika slag. Främst på bordet så står en spettekaka.

© skane.com 2018