Skånsk sparris

I maj och fram till mitten av juni handlar det om sparris, skånsk sparris. Skåne är idag den region i Sverige som odlar mest sparris. Det skånska klimatet och jordmånen ger naturliga förutsättningar för sparrisen som blir smakrik och mjäll.

På latin

Den sparris som vi äter Asparagus Officinalis på latin. Den hör till liljeväxterna och är släkt med krukväxter som plymsparris och fjädersparris och på håll med purjo och gräslök. Den lär också vara släkt med orkidéer.

Nyttigt

Sparris är en perenn växt och kan i hemträdgårdar bli mycket gammal. Den är tvåkönad med hon- och hanplantor. Sparris förökas normalt med frö, många viltväxande sparrisar längs med de skånska kusterna är fröplantor från tidigare odlingar. Numera sätter man oftast plantor som är framodlade i varmare klimat, eftersom man då kan skörda redan efter något år.

Grön eller vit

Näringsinnehållet i vit och grön sparris är ungerfär detsamma. Den vita är fiberrikare och den gröna är rikare på vitaminer. Den har bl a nästan dubbel halt av A- och C-vitamin och Folsyra (Vitamin B6), som tillskrivs undergörande egenskaper (cancer-förebyggande etc). Värdefullt är också innehållet av kalium, zink och de många bioaktiva substanserna.

Sparris består till mer av 90% av vatten och innehåller ca 1% fiber, 2% protein och 2% kolhydraterm, men nästan inget fett. Sparris är således kalorifattig mat, så länge man är försiktig med tillbehören.

© skane.com 2018