Om Skånska Matupplevelser

När man säger Skåne tänker de flesta svenskar genast på mat. God mat och gästgifverier. Sill, ost, ål, äpplen. Och allt som hör därtill. Här finns också dynamiken mellan det traditionella och det nyskapande samt flera av Sveriges allra bästa kockar.

 

Bakgrund 
Projektet Skånska Matupplevelser drogs igång 2002 av Region Skånes turismorganisation. Deltagare är i nuläget 18 restauranger från hela Skåne och de bildar tillsammans föreningen Skånska Matupplevelser. Restaurangerna har kvalificerat sig för ett certifikat genom att uppfylla ett antal kriterier och delta i seminarier.

Syftet med Skånska Matupplevelser är att bevara och utveckla den unika skånska maten och lyfta fram den så att både skåningar och besökare från andra landskap och länder kan få inspireras och njuta av den. Skånska Matupplevelser utvecklas kontinuerligt med fler restauranger och samarbeten med producenter av skånska råvaror.

Om Skånska Matupplevelser 
De krogar som är med är redan starkt profilerade ställen med ett uttalat intresse för den skånska maten både i kök och i matsal. Detta intresse är så stort så att man vill vidareutveckla skånska mattraditioner, gärna tillsammans med andra krögare. Samtliga kök använder så långt möjligt råvaror från regionen eller från krogens omedelbara omgivning.

Idag är 18 krogar certifierade för sitt ”genuina intresse och engagemang i såväl grunderna som utvecklingen av den skånska maten, både i kök och matsal, samt daglig användning av lokala och regionala råvaror; äpple, rotsaker, fjäderfä, ål, lamm mm. Särskild vikt läggs vid typiskt skånska smaker som till exempel det sötsura, rimmade och kryddor som pepparrot och kummin.”

På dessa krogar möter du skånsk mat som en helhetsupplevelse. De genuina ombonade och härliga miljöerna, den kreativa och vällagade maten, den speciella omtanken, vänligheten och personliga bemötandet och sist men inte minst alla spännande upplevelser som finns i krogarnas omgivning; slottsträdgårdar, krukmakerier, gårdsbutiker, uppfödare, spettkaksbagerier, konsthallar mm.

Varje restaurang är i sig unik och varje dag försöker man förverkliga ambitionerna i sitt skapande. Drivkraften att arbeta med kvalitet har alla gemensamt och ambitionen att ständigt bli bättre och utvecklas.

Skånska Matupplevelser är en unik satsning som samlar all den framåtanda och dynamik som finns hos dessa 18 skånska krogar. Kanske kommer dessa på sikt att bli flera, och kanske kommer det också att knytas små specialiserade, ambitiösa odlare och producenter till nätverket.

En matupplevelse med skånska smaker ger mersmak. Välkommen att åka runt och prova maten och gästfriheten i Skånska Matupplevelser!

 

© skane.com 2017